Tips bij het kopen van een fietskar

Zo koop je de beste fietskar

De juiste fietskar kiezen

Het kiezen van de juiste fietskar of wandelkar is soms nog niet zo eenvoudig. Welk merk en model kies je? Wat zijn de mogelijkheden per merk? Tegenwoordig kun je gelukkig al kiezen uit een tal van merken. Ieder vaak met verschillende modellen, kleuren en mogelijkheden.

Feit is dat binnen dezelfde prijsklasse de verschillen en mogelijkheden nogal uiteen lopen. Dus kijk je vooral naar wat jij echt nodig hebt nu en in de nabije toekomst, want kleintjes worden groot.

Fietskar kopen voor 1 kind of 2 kinderen

Overweeg je de aanschaf van een fietskar, dan begin je bij jouw gezinssituatie. Hoeveel kids moeten mee in de fietskar en hoe oud zijn ze. Vaak kopen mensen een eenpersoons fietskar omdat ze ook 1 kind hebben (op dat moment), maar in de praktijk kan het juist praktischer zijn om dan toch te kiezen voor een fietskar met zitplaatsen. Extra ruimte is erg prettig voor je kind en je kunt meer bagage

meenemen. Ervaring leert dat de fietskar je beste reisgenoot wordt. Wat betekend dat je hem steeds vaker gaat gebruiken. Even snel boodschappen doen of die spontane aankoop uit de stad mee naar huis nemen of dat logeetje meenemen is dan zo gepiept. Bovendien is het verschil in breedte tussen een tweepersoons versie en de eenpersoons versie vaak minimaal. Afhankelijk van het merk uiteraard.

Fietskar, wandelkar of beide mogelijkheden

Wil je ook met je kind kunnen wandelen, dan kies je een fietskar met buggy-functie. En hou je van joggen, dan kies je er een met jogger-wiel.

Dit is een groter wiel aan de voorzijde die je kunt fixeren om alleen rechtdoor te gaan. Handig bij het joggen en bij het rijden op zacht ondergrond zoals in het bos of op het strand. Bij diverse modellen kun je van wiel wisselen, zodat je de kar naar behoefte kunt afstellen.

Wisselen tussen de verschillende functies is bij de betere fietskarren in een handomdraai gedaan, waardoor je met de meeste ergens heen fiets, bij aankomst afkoppelt, met de kar verder gaat wandelen en bij terugkomst de kar weer aan de fiets koppelt en verder fietst.

Hoe zit het met veiligheid bij fietskarren?

De meeste fietskarren voldoen aan de veiligheidseisen die gelden voor fietskarren binnen de EU. Praktisch alle Duitse merken zoals Croozer en Qeridoo worden regelmatig onderworpen aan testen.

Officiële instanties als TUV Reinland voeren betrouwbare testen uit, maar ook consumentenorganisatie en specialistische vakbladen zoals het gerenommeerde duitse vakblad Radtouren voeren regelmatig testen waarbij kwaliteit, prijs en gebruiksgemak de boventoon voeren.

Wat veiligheid betreft test men vooral om het gordelsysteem, wegligging en kooiconstructie. Zo dient de kooiconstructie er ook voor te zorgen dat de kar bij botsingen met een snelheid tot 20km/u wegschuift in plaats van omvalt en bij omvallen of omrollen de constructie in takt blijkt.

wandelkarren

Hoe veilig is een fietskar ?

Zichtbaarheid in het verkeer is belangrijk. De betere merken zijn daarom aan alle zijden voorzien van reflectie materiaal conform EU richtlijn.

Niet te min zijn de karren relatief laag, waardoor je de kans loopt dat je over het hoofd gezien wordt. Om die reden worden de karren bijna bij alle merken met een veiligheidsvlag geleverd.

Opvallend is wel dat weinig karren met verlichting worden geleverd terwijl je als verkeersdeelnemer wel verplicht bent om te zorgen voor verlichting.

Gelukkig zijn intussen bij verschillen de merken verlichting setjes verkrijgbaar die je eenvoudig op de kar kunt monteren. Zeker aan te raden voor wie ook in donker op pad wil.

Fietskar is comfortabel voor jou en je kind

Een rit met een fietskar begint met het aan de fiets koppelen van de fietskar, wat in een handomdraai gedaan is. Dan plaats je je kind in de fietskar en zet je hem of haar vast het gordelsysteem.

Als je kind dan comfortabel en veilig in de fietskar zit, sluit je de kar af met het eerste scherm dat in de regel grotendeels bestaat uit horrengaas waardoor je prima kunt kijken. Jij ziet je kind en jouw kind kan naar buiten kijken en ziet jou. Het horrengaas zorgt er voor dat vliegen of insecten tijdens de rit niet in de kar kunnen vliegen.

Bij teveel zon gebruik je het zonnescherm en als het regent het regenscherm. Uiteraard kun je je kind iets geven om mee te spelen om de rit voor je kind zo aangenaam mogelijk te maken, al is de praktijk dat ze een ritje vaak gebruiken om even een tukje te doen. Beschikt de fietskar over hoofdsteuntjes, dan kan je kind rustig gaan slapen.

Qeridoo fietskar en wandelkar
Ik kies voor een fietskar

Wat kies jij?

Een Fietskar of toch een bakfiets?

Waar voorheen de bakfiets vooral in trek was, lijkt nu de fietskar het toch te gaan winnen. Lange tijd domineerde het Nederlandse merk Kidcar de nederlandse markt qua fietskarren. Al waren er ook nog wel enkele low-cost merken te verkrijgen. Intussen is er meer te kiezen en bieden de fietskarren veel meer dan voorheen. Er is door diverse merken hard gewerkt aan Veiligheid, comfort en gebruiksgemak.

Wie nu voor een fietskar gaat zal merken dat er echt meer mee kan dan er vaak wordt gedacht. Waar de bakfiets vaak nogal als log wordt ervaren en veel ruimte in neemt, is de fietskar nu juist veel flexibeler. Koppel je hem van je fiets af, dan heb je de losse fiets gewoon weer tot je beschikking, wat wel zo praktisch is. Daar komt bij dat je de meeste fietskarren gemakkelijk kunt opvouwen waardoor ze in de opslag minder ruimte vragen. Dit is overigens ook handig als je hem in de auto of in het ov mee wilt nemen.

Vaak wordt gedacht dat je met een fietskar niet overal kunt fietsen en dat het zwaar fietsen is, maar in de praktijk valt dit erg mee. Zeker in Nederland met de vele fietspaden is het gebruik van een fietskar prima te doen.

Zijn er dan geen nadelen, hoor ik je denken. Nou die zijn er ook uiteraard, want je moet wel even wennen aan het fietsen met een fietskar en je kunt geen extreem smalle paden betreden.

Het nemen van een bocht moet je even anders doen en je moet er in het verkeer rekening mee houden dat je wat langer bent dan alleen met de fiets. Dit gezegd hebbende, is de praktijk dat mensen hier snel aan gewend zijn. In de praktijk blijkt dat je hier vrij snel aan gewend bent.

×

Winkelmand