De beste fietskar, hoe kies je die?

Het kiezen van de juiste fietskar of wandelkar is soms nog niet zo eenvoudig. Welk merk en model kies je? Wat zijn de mogelijkheden per merk?
De beste fietskar kiezen. Waar moet je op letten

De beste fietskar kiezen

Het kiezen van de juiste fietskar of wandelkar is soms niet zo eenvoudig. Welk merk en model kies je? Wat zijn de mogelijkheden per merk? Gelukkig kun je tegenwoordig kiezen uit een tal van merken. Vaak ook met verschillende modellen, kleuren en mogelijkheden. Feit is dat binnen dezelfde prijsklasse de verschillen en mogelijkheden nogal uiteen lopen. Dus kijk je vooral naar wat jij echt nodig hebt nu en in de nabije toekomst, want kleintjes worden groot.

Oog voor de (nabije) toekomst

Overweeg je de aanschaf van een fietskar, dan begin je bij je gezinssituatie. Hoeveel kids moeten mee in de fietskar en hoe oud (groot)zijn ze. Vaak kopen mensen een eenpersoons fietskar omdat ze ook 1 kind hebben (op dat moment), maar in de praktijk kan het juist praktischer zijn om dan toch te kiezen voor een fietskar met zitplaatsen. Extra ruimte is erg prettig voor jou en je kind omdat je dan meer bagage kunt meenemen. Ervaring leert dat de fietskar je beste reisgenoot wordt. Wat betekend dat je hem steeds vaker gaat gebruiken. Even snel boodschappen doen of die spontane aankoop uit de stad mee naar huis nemen of dat logeetje meenemen is dan zo gepiept. Bovendien is het verschil in breedte tussen een tweepersoons versie en de eenpersoons versie vaak minimaal. Afhankelijk van het merk uiteraard.

Kun je ook een baby vervoeren in een fietskar?

Vervoer van een baby in een fietskar is mogelijk, maar er gelden wel een aantal voorwaarden. In de regel kan een baby vanaf ca 2 maanden in een fietskar worden vervoert. Je moet dan gebruik maken van een z.g. babyschaal of een Maxi-Cosi. In beide gevallen moeten ze zorgvuldig worden bevestigd in de fietskar. De babyschaal bevestig je in de fietskar met de meegeleverde riem-set en je zorgt er voor dat de baby liggend kan worden vervoerd. Met een babyschaal verkleiner kun je de baby extra hoofdondersteuning bieden. Tot ca. 1 jaar moet de baby liggend in de babyschaal worden vervoert. Zoals gezegd, kun je in bepaalde gevallen in plaats van een babyschaal ook gebruik maken van een Maxi-Cosi. Houd er dan wel rekening mee dat een Maxi-Cosi meer ruimte in beslag neemt. Er kan bijvoorbeeld geen kind naast zoals dat in de meeste karren wel kan bij gebruik van een babyschaal.

Zo heeft Qeridoo een Maxi-Cosi inbouw-set. Deze kun je bevestigen in de Kidgoo modellen. Hierdoor kun je de geschikte modellen van Maxi-Cosi er eenvoudig in en uit plaatsen.

Bij het vervoeren van een baby moet je uiteraard ook in dit geval je kind goed in de gaten houden. Eigenlijk niet anders dan je doet als je de baby in de auto vervoert.     

Met de fietskar fietsen, wandelen of beiden?

Wil je ook met je kind kunnen wandelen, dan kies je een fietskar met buggy-functie. En hou je van joggen, dan kies je er een met jogger-wiel. Dit is een groter wiel aan de voorzijde die je kunt fixeren om alleen rechtdoor te gaan. Handig bij het joggen en bij het rijden op zacht ondergrond zoals in het bos of op het strand. Bij diverse modellen kun je van wiel wisselen, zodat je de kar naar behoefte kunt afstellen. Wisselen tussen de verschillende functies is bij de betere fietskarren in een handomdraai gedaan, waardoor je met de meeste ergens heen fiets, bij aankomst afkoppelt, met de kar verder gaat wandelen en bij terugkomst de kar weer aan de fiets koppelt en verder fietst.

Hoe zit het met veiligheid bij fietskarren?

De meeste fietskarren voldoen aan de veiligheidseisen die gelden voor fietskarren binnen de EU.  Praktisch alle Duitse merken zoals Croozer en Qeridoo worden regelmatig onderworpen aan testen.  Officiële instanties als TUV Reinland voeren betrouwbare testen uit, maar ook consumentenorganisatie en specialistische vakbladen zoals het gerenommeerde Duitse vakblad Radtouren voeren regelmatig testen waarbij kwaliteit, prijs en gebruiksgemak de boventoon voeren.

Wat veiligheid betreft test men vooral om het gordelsysteem, wegligging en kooiconstructie. Zo dient de kooiconstructie er ook voor te zorgen dat de kar bij botsingen met een snelheid tot 20km/u wegschuift in plaats van omvalt en bij omvallen of omrollen de constructie in takt blijkt.

Zichtbaarheid in het verkeer is belangrijk. De betere merken zijn daarom aan alle zijden voorzien van reflectie materiaal conform EU richtlijn. Niet te min zijn de karren relatief laag, waardoor je de kans loopt dat je over het hoofd gezien wordt. Om die reden worden de karren bijna bij alle merken met een veiligheidsvlag geleverd. Opvallend is wel dat weinig karren met verlichting worden geleverd terwijl je als verkeersdeelnemer wel verplicht bent om te zorgen voor verlichting. Gelukkig zijn intussen bij verschillen de merken verlichting setjes verkrijgbaar die je eenvoudig op de kar kunt monteren.  Zeker aan te raden voor wie ook in donker op pad wil.

Een rit met een fietskar begint met het aan de fiets koppelen van de fietskar, wat in een handomdraai gedaan is. Dan plaats je je kind in de fietskar en zet je hem of haar vast het gordelsysteem. Als je kind dan comfortabel en veilig in de fietskar zit, sluit je de kar af met het eerste scherm dat in de regel grotendeels bestaat uit horrengaas waardoor je prima kunt kijken. Jij ziet je kind en jouw kind kan naar buiten kijken en ziet jou. Het horrengaas zorgt er voor dat vliegen of insecten tijdens de rit niet in de kar kunnen vliegen.

Bij teveel zon gebruik je het zonnescherm en als het regent het regenscherm. Uiteraard kun je je  kind iets geven om mee te spelen om de rit voor je kind zo aangenaam mogelijk te maken, al is de praktijk dat ze een ritje vaak gebruiken om even een tukje te doen. Beschikt de fietskar over hoofdsteuntjes, dan kan je kind rustig gaan slapen.

Deel dit bericht

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email